10 lucruri despre importul de muncitori străini. Cum recrutam forța de muncă din străinătate și cum angajăm personalul străin?

Cum importăm forța de muncă din străinătate sau cum recrutăm muncitori străini, aceasta este o întrebare care ne este adresata de către angajatorii care doresc să apeleze la muncitori străini, fie că sunt muncitori din Asia sau de pe alte continente.

Recrutarea angajaților străini, fie că vorbim de muncitori din Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan, Bangladesh, Filipine, Turcia, Indonezia sau alte țări, presupune parcurgerea mai multor etape.

  1. De unde recrutam muncitori străini: În primul rând, angajatorul se va hotărî din ce țară dorește sa angajeze. De cele mai multe ori, dacă angajatorul nu este hotărât din ce țară sa recruteze muncitori străini, noi îl ajutăm să ia decizia în funcție de necesarul de forță de muncă, de specificul activității, de condițiile locurilor de muncă vacante, de capacitatea de adaptare a muncitorilor la condițiile locului de muncă în funcție de caracteristicile culturale.

2. Job Order: A doua etapă pentru recrutarea forței de muncă din străinatate este de a întocmi Job Order, în care includem numărul de muncitori străini necesari, nivelul salarial, facilități oferite de angajator (cazarea și masa asigurate angajaților străini), profilul angajaților cu cerințele pentru nivelul de studii, calificare și experiență în domeniu. Job Order-ul se transmite agenției/agențiilor de recrutare cu care avem acreditare guvernamentală din țara de origine aleasă pentru identificarea celor mai potriviți muncitori străini din baza de date. Job Order-ul urmează să fie aprobat de către autoritățile guvernamentale din țara de origine.

3. Interviul: angajatorul român va intervieva candidații, urmând să aleagă lucratorii cei mai potriviți. In această perioadă, interviul are loc online, în limba engleză.

4. Probe practice: În functie de specificul activității, agențiile noastre de recrutare din Nepal, Sri Lanka, Pakistan, India, Bangladesh, Filipine, Indonezia, Turcia, organizează probe practice online pentru recrutarea muncitorilor străini.

5. Fit to work: Importul de forță de muncă din strainătate se efectueaza atât cu respectarea legislației țării de origine, cât și a celei din România. Astfel, pentru a putea lucra în România, muncitorii străini selectați trebuie să fie apți de muncă din punct de vedere medical.

6. Contractul de muncă: Angajatorul va încheia contract de munca cu fiecare angajat străin pentru o perioada de minimum 2 ani, cu posibilitate de prelungire cu acordul părților.

Ce urmează? După ce personalul străin a fost recrutat, vom demara procedura de obținere a avizelor de angajare in muncă, care se elibereaza de către Inspectoratul General pentru Imigrări. Pentru eliberarea avizelor de angajare in muncă pentru lucrători străini, angajatorul trebuie să îndeplinească condițiile generale și speciale privind angajarea și încadrarea în muncă în România a lucrătorilor străini. Printre acestea, cel mai important este să fie aprobat un contingent anual pentru muncitori străini. O altă condiție este ca locurile de muncă vacante să nu fie ocupate de cetățeni români sau de cei ai UE/SEE sau de către cetățeni străini rezidenți pe teritoriul României. Este evident că motivul pentru care se apelează la importul de muncitori străini este tocmai acesta, deficitul de forță de muncă din România fiind un fapt pe care îl resimțim in toate sectoarele și domeniile de activitate. Acum, la acest moment, avizul de angajare în muncă pentru lucrătorii permanenți se obține intr-o perioada de minimum 3 -4 luni. Este un termen enorm, avand în vedere ca recrutarea efectivă a muncitorilor străini necesită timp, atenție, concentrarea resurselor umane în procesul de selecție, atât din partea antreprenorilor români, cât și din partea agențiilor de recrutare din statele terțe.

7. Viza de lungă ședere pentru angajare în muncă: Dupa eliberarea avizului de angajare în muncă, muncitorii străini vor obține viza de muncă de la reprezentanța diplomatică sau consulară a României din țara de origine. Viza de muncă se elibereaza de regula în maximum 30 de zile de la momentul inregistrarii cererii, dar, din cauza numarului mare de solicitari, precum și din alte cauze obiective, acest termen poate ajunge și la 60 sau 90 de zile.

8. Exit clearance: De asemenea, dupa obținerea avizului de angajare și a vizei de lungă ședere in scop de muncă, aceștia trebuie să obtțna aprobarea de plecare din țara de origine.

9. Angajarea in România: Angajarea în România și încheierea contractului individual de muncă conform Codului muncii din România se va face efectiv dupa sosirea muncitorilor străini în România.

10. Permisul unic de ședere în scop de muncă: Permisul de ședere se eliberează tot de către Inspectoratul General pentru Imigrări, documentul fiind valabil 1 an pentru lucrătorii străini permanenți, urmând sa fie prelungit anual.

Distribuie pe:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email