Recrutare muncitori straini

Cea mai bună soluție pentru businessul tău, muncitorii străini!
Procedura de recrutare a muncitorilor străini și de angajare în România

Recrutarea muncitorilor străini în domeniile de activitate care se confruntă cu deficit de forță de muncă se realizează prin intermediul agențiilor noastre partenere cu care suntem acreditați guvernamental, din Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan, Bangladesh, Filipine, Turcia, Indonezia, Egipt sau alte țări. La momentul actual, criza forței de muncă se resimte în domeeniul HoReCa, în construcții, servicii, agricultură, în secotrul FMCG, curățenie și alte industrii. De aceea, o soluție pe termen lung este importul de forță de muncă. Din fericire, muncitorii din Asia sunt foarte dornici de a lucra în România. Aceștia sunt serioși, disciplinați, atenți și receptivi la cerințele angajatorilor.  Nu mai este necesar ca angajatorii să se deplaseze în țările de origine pentru recrutarea muncitorilor străini, așa cum se întâmpla în urmă cu 15 ani. Grație agențiilor de recrutare cu care suntem acreditați, această sarcină este preluată în mod responsabil de către agențții, iar angajatorii români au posibilitatea de a intervieva online muncitorii străini și de a alege candidații cei mai potriviți pentru locurile de muncă vacante. În funcție de specificul activității, agențiile noastre de recrutare din Nepal, Sri Lanka, Pakistan, India, Bangladesh, Filipine, Indonezia, Turcia, organizează probe practice online pentru recrutarea muncitorilor străini. 

Angajarea muncitorilor străini în România se realizează în mai multe etape, în baza avizului de angajare în muncă eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări și în baza vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, care este eliberată de către Ambasada României din statul de origine. Taxa pentru eliberarea avizului de angajare este de 100 euro, echivalentul în lei, care se achită de către compania angajatoare la trezoreria sediului social. Printre condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească compania angajatoare se numără condiția ca societatea să nu aibe datorii la bugetul de stat, nefiind incluse sumele stabilite ca eșalonare de către ANAF. Procedura de obținere a avizelor de muncă și a vizelor de lungă ședere în scop de muncă este între 3 și 5 luni, în funcție de țara de origine. Având în vedere numărul mare de solicitări pentru angajarea străinilor, este foarte important ca angajatorii să înceapă din timp procesul de recrutare. Anagajtorii trebuie să își facă toate calculele privind momentul la care au nevoie de muncitorii străini, timpul de recrutare și de sosire în România, cheltuielile de cazare, precum și alte aspecte ce țin de specificul activității.

După sosirea în România, muncitorii străini încheie contractul individual de muncă cu angajatorul, care va fi înregistrat în REVISAL. Ultima eetapă este cea a aplicării pentru permisul unic de ședere în scop de muncă, document care va fi eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări și care va fi valabil o perioadă de 1 an, urmând să fie prelungit anual. Taxele prevăzute de legislația în domeniu pentru permisul de ședere sunt de aproximativ 860 lei/angajat străin. 

Angajații străini din Asia optează să lucreze în România, de obicei, pe o perioadă de minimum 2 ani, iar angajatorii trebuie să le asigure cazare și masă. Avantajele angajării muncitorilor străini sunt uriașe, iar angajatorii pot conta pe sirozitatea și profesionalismul lucrătorilor străini. Barierele lingvistice sunt foarte rapid îndepărate, deoarece lucrătorii din Sri Lanka și Nepal, spre exemplu învață foarte repede limba română. Așa că, pregătiți-vă din timp, contactați-ne și bazați-vă pe experiența noastră de aproape 20 de ani în domeniul recrutării muncitorilor străini!