Rezidenta permanenta in Romania

Ce trebuie sa stiti?

In primul rand, trebuie sa aveti o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani, iar daca ati absentat de pe teritoriul Romaniei, perioada de absenta trebuie sa fie mai mica de 6 luni consecutive si sa nu depaseseasca in total 10 luni.

In al doilea rand, trebuie sa aveti cunostinte satisfacatoare de limba romana si trebuie sa fiti titularul unui drept de sedere temporara pe teritoriul Romaniei – drept de munca, dreptul de reintregirea familiei, etc..

In al treilea rand, nu trebuie ca impotriva solicitantului sa fi fost dispusa vreo masura de indepartare de pe teritoriul national/tara de origine.

Solutionarea cererii de aprobare a dreptului de sedere pe termen lung se realizeaza de catre Inspectoratul Roman pentru Imigrari intr-un termen de aproximativ 6 luni, iar daca primiti raspuns afirmativ, urmatorul pas este obtinerea permisului de sedere pe termen lung, care se va elibera pentru o perioada de 5 ani sau de 10 ani pentru solicitantul care este membru de familie al unui cetatean roman.

Ce drepturi va confera rezidenta permanenta in Romania?

Contactează-ne pentru mai multe informații: