Succesul unei afaceri este strans legat de o strategie in identificarea echipei de lucru, parteneri seriosi si consultanti cu experienta. Experienta noastra in domeniul imigratiei ne califica ca fiind experti in domeniu, avand capacitatea si expertiza de a oferi clientilor nostri cele mai eficiente solutii in materia dreptului de sedere in Romania pentru cetatenii Spatiul Economic European, Uniunea Europeana si Elvetia, precum si pentru cetatenii straini din ale state.
La prima vedere, legislatia in materia imigrarii din Romania pare complicata si adesea inaccesibila. Misiunea noastra este sa ghidam clientii catre o experienta pozitiva, fara consum de timp, resurse umane si financiare. Suntem experti in domeniul imigrarii, ceea ce inseamna ca noi realizam efectiv toate serviciile de consultata si reprezentare juridica, fara sa externalizam aceste servicii, oferind clientilor cele mai bune servicii pentru angajatii lor si familiile acestora.
Consultanta si reprezentare juririca pentru:
Angajarea unui cetatean strain in Romania se realizeaza exclusiv prin obtinerea unui aviz de angajare sau aviz de detasare, cunoscut sub denumirea clasica de permis de munca, si a unei vize de munca
Care sunt etapele pentru ca un strain sa lucreze in Romania?
In primul rand, cererea pentru permisul de munca/avizul de angajare sau de detasare este un demers care trebuie realizat de catre angajatorul persoana juridica sau persoana fizica. Angajatorul se va adresa Inspectoratului Roman pentru Imigrari (IRI) din circupsciptia unde domiciliaza sau isi are sediul social si va solicita eliberarea unui aviz de angajare sau aviz de detasare.
Pentru eliberarea avizului de angajare sau a avizului de detasare, angajatorul trebuie sa indeplineasca anumite conditii generale si speciale, iar cetateanul strain trebuie sa indeplineasca conditiile statuate de legislatia romana pentru ocupatia pentru care urmeaza sa fie angajat, respectiv conditiile legate de nivelul educatiei, calificarea si experienta profesionala.
Odata eliberat avizul, cetateanul strain se poate prezenta in termen de maximum 60 de zile la oficiul consular roman din tara de domiciliu sau din tara in care acesta isi are resedinta sau drept de sedere, in vederea solicitarii si obtinerii vizei de munca sau a vizei de lunga sedere pentru detasare.
Viza de lunga sedere pentru angajare sau viza de lunga sedere pentru detasare confera dreptul strainului de a intra pe teritoriul Romaniei. Valabilitatea unei astfel de vize este de 90 de zile, avand de cele mai multe ori dreptul pentru o singura intrare pe teritoriul Romaniei, pana la expirarea acesteia strainul fiind obligat sa obtina permisul de sedere..
Permisul unic sau permisul de sedere, asa cum este cunoscut sub denumirea sa clasica, se va elibera de catre IRI pentru o perioada de un an, in cazul avizelor de angajare, respectiv a vizelor de lunga sedere pentru angajare, strainul avand obligatia de a-l prelungi anual cu minimum 30 de zile inainte de expirare. Permisul unic pentru angajare se prelungeste anual nelimitat, strainul putand lucra in Romania, cu respectarea legislatiei romane, oricat timp doreste.
O particularitate se regaseste in cazul permisului de sedere pentru detasare, strainul detasat avand dreptul de a lucra detasat in Romania pentru o perioada de maximum 1 an la un interval de minimum 5 ani.
Taxa pentru eliberarea unui aviz de angajare este de 100 de euro, echivalentul in lei, la care se adauga costurile pentru traducerea si legalizarea documentelor strainului (care pot varia intre 65 pana la 150 lei).
De asemenea, angajatorul are obligatia de a oferi strainului cel putin salariul minim brut pe economie, respectiv 2550 lei (stabilit pentru anul 2022) și 3000 lei pentru construcții.
Taxa pentru eliberarea vizei de lunga sedere pentru angajare sau a vizei de punga sedere pentru detasare este de 120 euro sau de 160 USD. Aceasta se va achita de către cetățeanul străin în nume personal in țara in care strainul face solicitarea pentru eliberarea vizei.
Taxele pentru eliberarea permisului unic pentru angajare/permisului de sedere pentru detasare sunt: 120 euro (taxa consulara) și 259 lei (contravaloarea permisului).
Succesul parcurgerii tuturor etapelor intr-un timp cat mai optim, care sa avantajeze atat angajatorul cat si angajatul strain, depinde de profesionalismul si priceperea celui care ii indruma pe angajator si angajat, de sincronizarea etapelor anterioare obtinerii avizului de angajare sau de detasare, de deschiderea si increderea pe care angajtorul o aloca consultantului, de diligentele intreprinse de viitorul angajat strain in a trimite intr-un termen scurt documentele necesare angajatorului pentru solicitarea avizului de angajare/detasare.
Astfel, parcurgerea etapelor necesare dreptului de sedere poate varia de la 2 luni la 5 luni sau chiar mai mult. Detataliind etapele, presupunand ca strainul a comunicat deja documentele sale de studii, calificare, experienta profesionala, cazier judiciar, contract de munca/decizie de detasare (in cazul detasarii) etc., termenul pentru eliberarea Atestatului de recunoastere a studiilor este intre 15 si 30 de zile, dacă este cazul, termenul pentru obtinerea unui aviz de angajare este de 30 de zile de la momentul depunerii dosarului fizic la IGI, iar cel pentru eliberarea vizei este de 10 zile.
Angajatul strain are dreptul de a incepe efectiv sa lucreze din momentul incheierii, respectiv a datei de incepere a activitatii specificata in contractul individual de munca cu angajatorul care a obtinut pentru strainul in cauza avizul de angajare, insa exclusiv pentru ocupatia din nomenclatorul de functii pentru care avizul a fost eliberat. Prin urmare, strainul poate lucra fara sa fie conditionat de obtinerea imediata a permisului de sedere, insa acesta trebuie sa solicite eliberarea permisului in termenul valabilitatii vizei de 90 de zile si cu minimum 30 de zile inainte de expirarea acestei perioade.
Avizele de angajare se pot elibera pentru urmatoarele categorii de lucratori
Avizul de detasare se elibereaza pentru lucratorul detasat, care este strainul calificat, angajat al unei persoane juridice cu sediul in strainatate, care poate sa desfasoare o activitate lucrativa pe teritoriul Romaniei in una dintre urmatoarele situatii:
MARKON CONSULTING SRL
Importul de forță de muncă este specialitatea noastră. Susținem în continuare calitatea, iar prin experiența noastră de peste 18 ani suntem partenerii care vă asigură cele mai eficiente practici.
Servicii de recrutare muncitori străini
Link-uri utile